V BĚCHOVICÍCH BUDE NOVĚ K DISPOZICI PŘES 60 PARKOVACÍCH MÍST

Zcela nové parkoviště pro přijíždějící do Prahy z východu se otevře v městské části Praha – Běchovice. Technická správa komunikací dnes zahájila kolaudační řízení se všemi dotčenými orgány, převzala stavbu od zhotovitele, společnosti PORR, a již brzy budou nová parkovací místa k dispozici řidičům. Zaparkuje zde 60 aut a 4 další místa jsou vyhrazena pro ZTP. Také zde bylo umístěno pět uzamykatelných cykloboxů.

Doslova na zelené louce vyrostlo v Praze další záchytné parkoviště. Sousedí se železniční stanicí Praha-Běchovice, a tak dojíždějícím zejména ze směru od Kolína umožní pohodlný přestup na příměstský vlak. Práce trvaly necelé čtyři měsíce a zahrnovaly i úpravy nárožní křižovatky s ulicí Mladých Běchovic. Technická správa komunikací tak dokončila stavbu všech P+R parkovišť, které měla na tento rok v plánu.

„Jen za poslední čtvrtletí jsme na okrajích Prahy zvládli vybudovat nebo znovu otevřít tři záchytná parkoviště. Dohromady nabízejí místa na zaparkování pro 400 dojíždějících řidičů. Všechna P+R mají navíc návaznost na příměstské vlaky nebo hromadnou dopravu a řidiči se tak mohou při cestě do práce vyhnout ranním dopravním špičkám. Například ze stanice u nového parkoviště v Běchovicích jezdí vlak každou půlhodinu a cesta na Masarykovo nádraží trvá přibližně 15 minut,“ popisuje Adam Scheinherr, náměstek primátora a radní pro dopravu.

„Běchovice se pomalu ale jistě stávají nejdůležitějším dopravním uzlem východu hlavního města Prahy. Prioritou přitom je a vždy bude městská hromadná doprava. Nové parkoviště P+R u železniční zastávky Praha-Běchovice střed nabízí individuálním motoristům prostor, kde budou moci svá vozidla odstavit a rychle a pohodlně přejít na vlak. Budování parkovišť P+R vnímáme jako zásadní předpoklad pro fungující systém městské dopravy a předpokládám, že toto není poslední. Proto bych rád poděkoval všem zúčastněným, že se nám společně s Prahou a TSK podařilo ve velmi krátkém čase tento projekt dotáhnout ke zdárnému konci,“ vítá výstavbu nového parkoviště Ondřej Martan, starosta Běchovic.

Se stavbou záchytných parkovišť Technická správa komunikací počítá i v příštím roce. Praha na ně pro rok 2020 uvolňuje 50 milionů korun. Během prvních šesti měsíců by jedno mělo vzniknout v Praze-Hostivaři, které poslouží zejména dojíždějícím z Říčan a okolí a druhé v Praze-Lipencích, kam budou směřovat řidiči z oblastí podél řeky Berounky.