Otevřeli jsme zbrusu nový most od stanice metra Nové Butovice

Technická správa komunikací dnes uvedla do provozu nový most na Praze 13. Ten spojuje úroveň vstupu do stanice metra Nové Butovice s pěším koridorem směrem k poliklinice a Úřadu městské části. Po pouhých osmi měsících od demolice původního mostu se sem vrátí cyklisté a pěší. Kompletní dokončení stavby, včetně vozovky pod mostem, je naplánováno na březen 2019.

Původní most pro chodce a cyklisty u stanice metra B uzavřela TSK na začátku dubna letošního roku. Následně došlo k jeho demolici včetně odstranění všech mostních pilířů. „Vyzkoušeli jsme si, že most v havarijním stavu lze relativně rychle opravit. Teď nás v Praze čekají desítky dalších a uděláme maximum, aby se doby oprav dál zkracovaly. Příklady ze světa jasně ukazují, že to jde,“ říká náměstek primátora a radní pro dopravu Adam Scheinherr.

„Bezpečnost našich občanů je prioritou, proto oceňuji, že Technická správa komunikací podrobila mosty důkladným prohlídkám. V tomto případě byl navíc postup oprav rychlý a od zjištění závad po znovuotevření uplynula poměrně krátká doba,“ doplnil David Vodrážka, starosta MČ Prahy 13.

Téměř 118 metrů dlouhý most navazuje na železobetonovou konstrukci metra a 12. prosince byl úspěšně zprovozněn. „V příštím roce budou pokračovat ještě práce na ploše pod mostem. Opravíme také navazující chodníky, osvětlení a odvodnění. Kompletně dokončený bude most do konce března příštího roku,“ dodává Petr Smolka, generální ředitel TSK, a. s.

Novou stavbu projektovala společnost Novák a partner, zhotovitelem je PORR a. s. Celková investice do výstavby nového mostu, včetně demolice původní stavby, dosáhla na více než 48 milionů korun.